Pariskunta sisuuntui byrokratiaan, perusti saksalaisten sähkölaitteiden verkkokaupan
Kamppailu suomalaisen byrokratian kanssa sytytti Oskari Autiosuossa ja Julia Fischerissä kipinän yrittäjyyteen. Sisuuntumisen tuloksena syntyi Lightbat.com, Suomen ensimmäinen ja ainoa kuluttajaverkkokauppa saksalaisen sähkötarvikkeita valmistavan Ansmannin tuotteille.
Vuonna 2014 Kaarinassa perustetun ja sittemmin toimistonsa Muurlaan siirtäneen LightBat Oy:n takana on suomalais-saksalainen pariskunta, Oskari Autiosuo ja Julia Fischer.
Päätös yrittäjiksi ryhtymisestä syntyi melko poikkeuksellista reittiä. Autiosuo oli kokeillut eri ammatteja löytämättä omaa juttuaan. Fischerillä oli Saksasta hankittu röntgenhoitajan koulutus, mutta luvan saaminen Valviralta ammatin harjoittamiseen Suomessa osoittautui hankalaksi ja kalliiksi. Lisäksi Autiosuolla oli takanaan uuvuttava taistelu Valtiokonttorin kanssa, jolta hän haki korvauksia armeijassa sattuneen tapaturman vuoksi.
– Ajattelimme, ettei yrittäjyys voi olla vaikeampaa kuin byrokratiassa rämpiminen, Autiosuo hymähtää.
Geokätköilyä harrastavalla Fischerillä oli Ansmannin taskulamppu, joka sytytti idean saksalaisfirman tuotteiden maahantuontiin. Pariskunta otti yhteyttä Ansmannin pääkonttoriin, mistä heidät ohjattiin yrityksen Ruotsin-toimitusjohtajan puheille. Tämä innostui ideasta, ja niin LightBat sai alkunsa.
Kevyt kulurakenne takaa edulliset hinnat
Ansmannin markkinaosuus alkali-paristoista on Saksassa 26 prosenttia, mikä tekee siitä markkinoiden toiseksi suurimman yrityksen Sonyn jälkeen.
‒ Se kertoo paljon tuotteiden laadusta. Tärkeimpiä kilpailuvalttejamme ovatkin laatu ja eettisyys. Emme voi kilpailla hinnoilla halpatuotantomaiden kanssa, mutta kevyen kulurakenteemme ansiosta voimme myydä tuotteita verraten edullisesti. Sama taskulamppu maksaisi Prismassa selvästi enemmän, Autiosuo huomauttaa.
Lisäksi LightBat haluaa erottautua poikkeuksellisen hyvällä asiakaspalvelulla: toimitukset ovat ilmaisia ja nopeita, ja kaikki asiakaspalautteet hoidetaan välittömästi. Yrittäjäpariskunta on kuitenkin valmis menemään vielä pidemmälle:
‒ Esimerkiksi postilakon aikaan vein yhden toimituksen itse perille tilaajan kotiovelle, Autiosuo hymyilee.
Kuluttajille suunnatun verkkokaupan lisäksi LightBat myy tuotteitaan kaupoille, kauppaketjuille ja tukkureille sekä julkisen sektorin hankkijoille.
Yrityksen tarina pääsi kunnolla vauhtiin loppuvuodesta 2014, kun LightBat voitti Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kilpailutuksen: yritys toimittaa kaikki akut ja paristot sairaanhoitopiirille vuosina 2015–2017. Sopimuksessa on lisäksi optio kahden vuoden jatkoon.
Tavoitteena työllistää ja päästä top 10:een
LightBat myy ainoastaan Ansmannin tuotteita. Valikoimassa on mm. akkuja, latureita, paristoja, valaisimia ja lasten tarvikkeita, kuten yövalaisimia ja leluja.
Autiosuo näkee, että yhteen brändiin keskittyminen tuo etuja LightBatin asiakkaille:
‒ Monilla aloittelevilla kauppiailla on logistisia ongelmia, kun tavaraa tulee monesta paikasta. Meiltä jälleenmyyjät voivat tilata ison määrän erilaisia tuotteita yhtä kanavaa pitkin. Kuluttajalle taas voi tulla tukala olo, jos kaupassa on tarjolla pari tusinaa eri merkkiä paristoja ja taskulamppuja. Psykologiasta tiedetään, että jos vaihtoehtoja on liikaa, päätöksenteko vaikeutuu.
Autiosuo ja Fischer tähtäävät korkealle. Visiona on kymmenen vuoden päästä kuulua sähkötarvikkeita myyvien verkkokauppojen top 10:een yhdessä Clas Ohlsonin, Gigantin ja Verkkokauppa.comin kanssa. Ja kuitenkin niin, että kasvusta huolimatta henkilökohtainen ote asiakaspalveluun säilyy.
‒ Miksi ei? Paristoja ja valaisimia tarvitaan joka kodissa. Lisäksi haluamme luoda työpaikkoja, sillä olemme nähneet omakohtaisesti, miten vaikeaa Suomessa voi olla löytää töitä.
Lisätiedot:
Oskari Autiosuo, markkinointijohtaja
Puh. 050 5916 277 & 045 1680508
info@lightbat.com
http://www.lightbat.com/